Artikelen

Statistisch Handboek Studiedata

Statistisch Handboek StudiedataIedereen die met studiedata werkt kent het vraagstuk wel: je ziet een duidelijk verschil tussen twee groepen studenten voor en na een nieuwe beleidsmaatregel, maar mag je er wel conclusies aan verbinden? En zo ja, welke toets moet je gebruiken en aan welke voorwaarden moet je data dan voldoen?

Om een antwoord te kunnen geven op deze, en andere, vragen, heeft de zone Studiedata het Statistisch Handboek Studiedata (SHS) opgeleverd. Het SHS is een site die continue wordt doorontwikkeld en uitgebreid met programmeertalen en case studies.

 

Naar het Statistisch Handboek Studiedata

 

Gemeenschappelijke standaard

Het SHS fungeert als een gemeenschappelijke standaard voor statistische toetsen met studiedata. Het is ook een gemeenschappelijk groeidocument waar voortdurend aan wordt gewerkt. Aanvoerder van de zone Studiedata, Theo Bakker, schreef eerder: “Nu het gebruik van studiedata toeneemt, neemt ook de behoefte aan valide en betrouwbare analyses toe. Vaak volstaat voor een eerste indruk een beschrijvende statistiek in tabellen of grafieken. Maar om te bepalen of verbanden significant zijn en of een toets uitgevoerd mag worden, is meer nodig.”

Lees hier de hele blog van Theo

 

Lancering van het SHS

Op vrijdag 14 februari 2020 werd het Statistisch Handboek Studiedata gelanceerd. De lancering vond plaats bij SURF in Utrecht en werd bezocht door ongeveer 30 geïnteresseerden. Er waren lezingen van prof. dr. Sandjai Bhulai (hoogleraar Business Analytics bij de VU Amsterdam) en prof. dr. Martijn Meeter (hoogleraar Onderwijskunde bij VU LEARN!).

Lees hier het verslag terug van de lancering van het SHS

Relevante artikelen

Geef onderzoekers een datamenu

Studiedata kan je voor verschillende doeleinden benutten. Maar wist je dat studiedata ook relevant is voor onderzoekers?

Lees verder Lees verder

Verslag webinar Statistisch Handboek Studiedata

Tijdens dit webinar gaf Elian Griffioen een update over het Statistisch Handboek Studiedata (SHS), uitleg van regressiemodellen en werd de toetsmatrix aan de hand van een casus besproken. Lees het terug in een uitgebreid verslag.

Lees verder Lees verder