Artikelen

Kennisclips datavolwassenheid

Deze kennisclips geven meer achtergrondinformatie bij het datavolwassenheidsmodel. Want: wanneer je eenmaal weet waar jouw instelling op het gebied van studiedata staat en waar de ambitie ligt, hoe dan verder? Rogier van de Wetering en Justian Knobbout bespreken drie multidisciplinaire thema’s die gebruikt kunnen worden om binnen het volwassenheidsmodel verder te groeien.

Het volwassenheidsmodel

In de eerste video neemt Rogier van de Wetering (Open Universiteit) je mee in het volwassenheidsmodel en de manier waarop je deze kunt inzetten in je organisatie. Hij bespreekt:

  • De thema’s van het volwassenheidsmodel
  • De vier ontwikkelniveau’s
  • Het vormgeven van een verbeterprogramma
  • Een voorbeeld uit de praktijk
  • De PDCA-cyclus

Multidisciplinaire thema’s

Om te groeien binnen het volwassenheidsmodel kun je je richten op de ontwikkeling van drie multidimensionale thema’s.

  • Studiedata
  • Stakeholders
  • Processen

Door je op deze thema’s te richten zul je op meerdere gebieden uit het volwassenheidsmodel stappen zetten.

Justian Knobbout (Onderzoeker bij de Hogeschool Utrecht en eigenaar Data Analytix) vertelt je welke drie thema’s essentieel zijn om stappen te kunnen zetten in je volwassenheidsniveau.

Download de checklist met ontwikkelpunten per niveau en per multidimensionaal thema.

Multidisciplinair thema 1 – Studiedata

Het eerste multidimentionale thema is de beschikbaarheid en het gebruik van studiedata. Welke stappen moet je ondernemen om dit goed in te regelen?

Multidisciplinair thema 2 – Stakeholders

Alleen door de juiste stakeholders te betrekken kun je studiedata in je organisatie optimaal benutten. Justian geeft je tips en tricks om hiermee aan de slag te gaan.

Multidisciplinair thema 3 – Processen

Met welke processen moet je rekening houden en welke processen moeten er rondom studiedata worden ingericht?

Aan de slag

Wil je aan de slag met studiedata binnen jouw instelling? Bekijk dan de pagina ‘Doe de Quickscan Studiedata‘. Wil je een kort inkijkje in de Quickscan-tool? Bekijk dan de introductievideo. Wil je meer achtergrondinformatie? Bekijk dan de pagina ‘Over de Quickscan Studiedata‘.

De Quickscan Studiedata is inhoudelijk ontwikkeld in samenwerking met de Open Universiteit en Rogier van de Wetering (OU). De digitale versie van de Quickscan is een samenwerking met MBO Digitaal.

Doe de Quickscan Studiedata

Op deze pagina vind je een link naar de Quickscan-tool. Ook kun je op deze pagina een formulier invullen om een instellingsdashboard aan te vragen.

Lees verder Lees verder

Introductievideo Quickscan Studiedata

Wat is de Quickscan Studiedata en wat kun je ermee? Deze korte video geeft uitleg over het idee achter de quickscan en laat wat beelden zien uit de tool.

Lees verder Lees verder

Over de Quickscan Studiedata

Jouw onderwijsinstelling beschikt over studiedata, maar in hoeverre benutten jullie die? Met de quickscan krijg je een overzicht van de volwassenheid van jouw instelling op het gebied van het veilig en betrouwbaar benutten van studiedata.

Lees verder Lees verder