Artikelen

Geef onderzoekers een datamenu

Je kunt studiedata voor verschillende doeleinden benutten. Je gebruikt studiedata bijvoorbeeld voor de onderbouwing van onderwijsbeleid. Of voor de verhoging van de effectiviteit van onderwijs. En ter verbetering van de efficiency van de bedrijfsvoering. Maar wist je dat studiedata ook relevant is voor onderzoekers?

Elke onderwijsinstelling heeft bepaalde vormen van studiedata beschikbaar. De zone Veilig en betrouwbaar benutten van studiedata, heeft speciaal voor hoger onderwijsinstellingen een handleiding ontwikkeld. Na het invullen van deze handleiding, wordt duidelijk welke data beschikbaar is voor onderzoekers van wetenschappelijk of praktijkgericht onderzoek.

Aan de slag

Om met de handleiding aan de slag te gaan, vul je eerst de template in met de gegevens van de studiedata waarover je onderwijsinstelling beschikt. Daarna raadplegen onderzoekers die studiedata voor hun onderzoek willen gebruiken, het codeboek.

In het codeboek staan onder andere de databronnen, informatie over de samenstelling van de dataset, informatie over de bestandsformaten en citatie van de dataset. Ten slotte staat in het codeboek een opsomming van alle categorieën data die beschikbaar zijn. Per categorie vind je een toelichting van de specificaties van die data. Het codeboek is niet alleen een overzicht van beschikbare data, maar bevat ook voldoende informatie voor een onderzoeker om te gebruiken in de methode-sectie van een publicatie.

Download de handleiding hier

Datagedreven werken

Roland Ettema, informatie- en kwaliteitsmanager bij de Open Universiteit, vertelt: “Data verzamel je niet alleen voor managementinformatie, maar stel die data ook beschikbaar aan andere groepen in je organisatie, zoals onderzoekers. Het grote probleem tot nu toe is de vraag ‘Wat heb ik nodig uit die hele grote dataset?’ Dit is een complex proces waarvoor een handleiding nodig is.”

Volgens Roland moet je deze handleiding zien als een puzzelstukje in het grotere geheel van datagedreven werken. “De handleiding onderzoekers hangt ook samen met het ethisch kader dat de zone momenteel ontwikkelt. Voordat je onderzoekt kunt doen met studiedata, moet er een juridische grondslag zijn die voorafgaand aan de uitvoering is uitgewerkt. De simulatiedataset die de zone binnenkort beschikbaar stelt is voor onderzoekers een mooie manier om eerst te kunnen oefenen.”

Heb je vragen over de handleiding? Bekijk onderstaande one-pager of stuur een e-mail naar studiedata@surf.nl.

Relevante artikelen

Verslag webinar Statistisch Handboek Studiedata

Tijdens dit webinar gaf Elian Griffioen een update over het Statistisch Handboek Studiedata (SHS), uitleg van regressiemodellen en werd de toetsmatrix aan de hand van een casus besproken. Lees het terug in een uitgebreid verslag.

Lees verder Lees verder

Statistisch Handboek Studiedata

Het Statistisch Handboek Studiedata is een site die continue wordt doorontwikkeld en uitgebreid met programmeertalen en case studies. Raadpleeg de site als gemeenschappelijke standaard voor statistische toetsen met studiedata.

Lees verder Lees verder